NEW JORDAL SWINGERS

Våren 1973 dro New Jordal Swingers ut på sine første omfattende turnéer, da som backingband for Per ”Elvis” Granberg. Det musikalske mottoet var ”Back To Rock”, konsertene ble TV-overført, og et stort publikum viste tydelig at de satte pris på det de hørte. Da Granberg trakk seg tilbake mot slutten av ’73, valgte NJS å fortsette på egenhånd. De gjorde en avtale med et lite og uavhengig selskap, ON-Records (som skulle bli synonymt med NJS’ etikett de neste ti årene), og debuterte med albumet ”HOLD ON!” i 1974. Besetningen på denne tiden var Eigil Berg, Per Hellerud, Ivar Hovden, John Kolloen og Erik Østerås, og musikkformen var tradisjonell, klassisk rock’n’roll.

De første årene holdt NJS et uvanlig høyt tempo med rundt 200 opptredener i året pluss et album samt diverse singler årlig! I tillegg til Norge åpnet Danmark seg som turnémarked etter at de første platene slo an der, og musikalsk gikk utviklingen via egne arrangementer av rock’n’roll-klassikere fram til den første NJS-originalen, Eigil Bergs ”Delta Queen” på ”LET’S BOOGIE”-albumet i 1975.

I 1976 kom de første besetningsskiftene i bandet da Svein Finjarn og Håkon Vellesvik overtok henholdsvis gitar og bass. De første platetroféene dukket opp, og ”GET IT ON”-albumet ble nominert til Spellemannprisen. De neste årene ble NJS stadig kåret til Norges mest populære gruppe, og de åpnet Drammenshallen, Grieghallen i Bergen og Oslo Konserthus i popsammenheng. Nettopp Oslo Konserthus skulle bli den salen der NJS holdt sine legendariske julekonserter i årene som fulgte. Bandet fikk sin egen fanklubb (som holdt det gående i 15 år!), det ble utgitt egne NJS-plater kun for det utenlandske markedet, NJS hadde det musikalske ansvaret for filmsuksessen ” 1958” , det ble Melodi Grand Prix med ”Spillemann” i 1978 og med ”Lorelei” (med Eigil som solo-artist) i 1981, bandet toppet Europatoppen i 1979 med ”Mama’s got the blues”, og Sølv-, Gull- og Platinatroféer ble overrakt for et stadig økende platesalg.

I februar 1982 var NJS midt i arbeidet med sitt 14. album, det første med bandets nye gitarist Finn John Andresen. Og nok en gang var de underveis til en opptreden da turnébussen ble tatt av et ras ved Førde. Ulykken krevde fire ofre, deriblant Håkon og Finn John, og NJS som band ble satt ut av drift i over et år.

I april 1983 valgte Eigil, John og Ivar å presentere en ny NJS-besetning med Bjørn Kristiansen på gitar og Asle Nilsen på bass. De ga ut ”Før lyset brenner ned”, men bandet holdt nå et roligere tempo både i antall opptredener og plateutgivelser.

Einar ”Wallen” Mjåland overtok som bassist i 1984, og NJS innledet et fruktbart samarbeid med den britiske blues-produsenten Mike Vernon. Dette resulterte i to solide utgivelser i henholdsvis 1985 (”GRAFFITI”) og i 1988 (”SONGS FOR THE WEEKEND”). Når bandet i 1988 topper Norsktoppen med ”Sammen er vi sterke”, er det 52. gang de topper denne lista, de har da sammenlagt toppet i over et år! (Hele 28 NJS-titler har etter hvert vært innom denne lista).

I 1988 hadde NJS mottatt 18 salgstroféer for like mange album-utgivelser, og NJS’ norske platesalg hadde passert en halv million! Ifølge en pressemelding ble det regnet ut at det dermed i gjennomsnitt var solgt 100 NJS-album hver dag de siste 14 årene! I 1989 ble NJS valgt til backingband for Chuck Berry etter at Eigil offentlig hadde tilbudt legenden et ”skikkelig komp” neste gang han besøkte Norge. Kjemien Berry / NJS fungerte maksimalt, og NJS viste at de stadig gjerne vender tilbake til røttene i den opprinnelige rock’n’roll-musikken. Øivind Madsen var nå bassist i bandet.

I sitt 20. år som aktivt band markerte bandet seg med samlingen ”20 hits på 20 år”. Nok en gang tilførte de Melodi Grand Prix en dose rock’n’roll med bidraget ”Comeback”, og 20-års-jubileet ble behørig feiret både i radio og TV og media for øvrig. Sommeren ’93 ble NJS igjen valgt som backing for Chuck Berry, noe som resulterte i en ny forrykende rock’n’roll-suksess på Rockefeller i Oslo!

Utover 90-tallet var det stort sett live-bandet NJS som profilerte seg rundt om på turné. Eigil Berg profilerte seg sterkt som låtskriver og hadde i årene forut levert stoff til artistnavn som BigBang og Trond Granlund da han i 2001 kom opp med nyskrevet materiale som ble presentert på NJS’ 20. album ”INDIGO”. Sommersingelen ”Speilet” ble raskt en radio-hit samme året, etterfulgt av ”Belfast Cowboy” i 2002, et år da NJS igjen dukket opp på TV-skjermen, først i ”Absolutt Norsk!”, og siden representert ved Eigils deltagelse i ”Beat for beat”. NJS’ klassiske ”Christmas Album” ble utgitt på CD julen 2002 da bandet nærmet seg sitt 30. år som turnerende ambassadører innen rock’n’roll i Norge!

Også 2003 startet for NJS med heder og verdighet da Norsktoppens lyttere skulle kåre tidenes Norsktopp-hit. Publikum plasserte hele tre NJS-titler blant de 11 beste, og bandets ”Rock Machine” gikk helt til topps som ”Tidenes Norsktopp-melodi”!

I jubileumsåret 2004 lanseres så den definitive antologien over NJS’ musikk. Den doble CD-samlingen ”45 Beste! (30 år med rock’n’roll)” gir oss to og en halv times musikk med høydepunkter fra hele NJS-repertoaret samt solo-bidrag fra Eigil. Her finner vi NJS’ innspilling av Eigils aller første originallåt ”Eilas”, tidlige NJS-hits som ”Nut Rocker”, ”Nå må’ru slutt’ opp med å se på meg sånn” og ”Railroad Man”, tittellåta fra suksess-filmen ” 1958” og NJS-klassikere som ”Tornerose”, ”Rock Machine”, ”Helpless Girl”, ”Før lyset brenner ned” og ”God gammal rock and roll”. Eigils original-versjon av BigBang-hit’en ”Long Distance Man”, (her som ”Queen Of The Night”) er tatt med, over 20 Norsktopp-enere er på plass, Melodi Grand Prix-bidrag og bandets scenefavoritter gjennom 30 år helt opp til de siste utgivelsene med ”Speilet” og ”Belfast Cowboy”. Utvalget viser et band i stadig utvikling, men med røttene fortsatt solid plantet i rock’n’roll!

Etter tre ti-år i en turbulent bransje er NJS i dag et band med en helt egen identitet, men samtidig med en enorm respekt for den klassiske rock’n’roll-tradisjonen. Mange artistnavn har kommet og gått de årene NJS har holdt seg i tétsjiktet, og utgivelsen ”45 Beste! (30 år med rock’n’roll) dokumenterer med all tydelighet New Jordal Swingers’ posisjon som Norges lengstlevende aktive rock’n’roll-band!