STURLA BERG-JOHANSEN

Jeg var 12 år første gangen jeg så ”Singi`n in the Rain.” Det var spesielt scenen der Donald O`Connor sang ”Make `Em Laugh” som gjorde inntrykk. Jeg så filmen 15-20 ganger det året. Jeg forsøkte å gjøre som O`Connor og gjøglet og danset, og sang av all kraft; ”make `em laugh, make `em laugh, don`t you know everyone want`s to laugh, you can study Shakespeare and be quite a lead and you can charm the critics but get nothing to eat. My dad said be an actor my son, but be a comical one….”

Det ble bade Shakespeare og komedier. Mest komedier.

Jeg elsket å få folk til å le, og jeg klarte det bade i tide og utide. Ikke alle lærere syntes det var like morsomt…, hele tiden. Men da det var skoleavslutninger fikk jeg utfolde meg. I 6 klasse hadde vi en parodi på Boney M, og jeg stilte med krus-permanent, og skokrem over hele meg. Jeg var minst i klassen, og fra naturens side var det ikke sjenket meg så mye som en ekstra liten muskel. Derfor hadde jeg store problemer i scenen der Peer løfter mor Åse opp på taket. Det endte med at hun som spilte mor Åse var nødt til å hoppe opp selv.

Da jeg var 16 år begynt jeg i Tønsberg Amatørteater og spilte rørlegger i komedien ”Under byens gater” av Peer Turan.

Elsa Renberg var instruktøren min. Det var hun som ga meg inspirasjon til å fortsette med teater, og troen på at jeg kunne bli skuespiller. To år senere satte hun opp ”Charleys Tante” av Brandon Thomas. Under denne oppsettingen lærte jeg mye teater av Elsa. Vi arbeidet hardt i flere mnd. Og forestillingen ble en kjempesukksess.

Jeg fortsatte i amatørteateret noen år, og fikk spille soldaten i ”Fyrtøyet” og tyven Leander i ”Rasmus på loffen.” Jeg begynte å jobbe i Vingreiser på slutten av 80-tallet, og holdt på mye med underholdning både på Mallorca og Tenerife. I 1989 reiste jeg Norge rundt med Luftgitarshow, uten at det ble den helt store suksessen.

Det var først i 1992 at mitt personlige gjennombrudd skjedde. Da var jeg med i Dan Børge Akerøs konkuransse i TV 2. Olympiade i norsk revy. Her vant jeg med en Justerimitasjon, og det ble etter hvert mange gjesteopptredener i både TV 2, TVNorge og NRK. Med eget ”onemanshow” opptrådte jeg rundt i hele landet. På restauranter, puber, teater og for firmaer. Samtidig var jeg med i forskjellige teateroppsetninger. Jeg spilte bl.a. Julius i Oskar Braatens ”Ungen” på hotell Klubben i Tønsberg, og Oliver i Shakespeares ”As you like it” utendørs i ”Thaulowhullet.”

Jeg har vært programleder i tre programserier:

Barne-tv 2 osv. - TV 2

Tre fluer - TVNorge

Pictionary - TVNorge

I tv 2 spilte jeg ”Dennis” i situasjonskomedien ”Bot og bedring.”

Etter nesten to års opphold fra all underholdning, bestemte jeg meg for å prøve meg på scenen igjen. Sommeren 2000 spilte jeg Claudio i ”Much ado about nothing” av William Shakespeare.

I fjor høsten skrev jeg nytt standup show som handler mest om de siste årene av mitt liv. Det er blitt godt mottatt av både publikum og presse.